Townhouse Development

Gardeners Road, Bentleigh East, Victoria

Before
After
After
After

This project is an elongated duplex that serves as a contemporary urban oasis; it enjoys an abundance of natural light, has a feeling of openness, is spatially refined and connected to the landscape.

The habitable rooms are on the outer perimeter, thereby permitting more natural light and natural cross-ventilation to the elongated plan. A central courtyard and off-set external blade walls also allow natural light to flood the hallway and provide framed views and connection to the landscape while maintaining privacy between neighbours. The upper wall is the unassuming yet rich black stained vertical timber cladding.

The floor to ceiling glazing provides natural light, natural ventilation and a sense of the landscape creeping in. The courtyard and two storey voids at the staircase enhance the journey through the home. It also allows the space to open vertically, both visually and acoustically, to connect the upper and ground floor living areas to each other, the landscape and the sky. The upper level is the private domain of the duplex containing bedrooms and a family room.

Passive solar design principles in conjunction with the thermal mass qualities of the brick veneer, and the proximity of landscaped vegetation has resulted in less energy consumption for lighting, heating and cooling, and improved natural cross-ventilation and air quality. The overall result is a more comfortable, healthier and enjoyable living environment.

Nestgwower

Nest Grower is a Melbourne based architectural company devoted to providing high quality, innovative and value adding improvement property solutions for our clients through our design.
Close Menu